ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η Ντόρα υπονομεύει μεθοδικά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

Oύτε να τη βλέπουν στα μάτια τους την ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών δεν θέλουν οι Ρώσοι. Από τότε μάλιστα, προ διετίας, που η Ντόρα είχε σπεύσει πρώτη σε όλη την Ευρώπη να ταχθεί υπέρ της κατασκευής της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και στην Τσεχία, η οποία στρέφεται εναντίον της Ρωσίας (με στόχο όχι μόνο να εμφανιστεί αφοσιωμένη στον Τζορτζ Μπους, αλλά και να υπονομεύσει την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας που τότε βρισκόταν σε λεπτό σημείο), η Μόσχα τη συγκαταλέγει στους πολιτικούς της εχθρούς.

Τότε, μάλιστα, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει αυστηρή εντολή να μην επιτραπεί κατά κανέναν τρόπο χειραψία της Ντόρας μαζί του ενώπιον των φωτογράφων, με οποιαδήποτε αφορμή ή πρόσχημα!

Η κατάσταση καθόλου δεν εξομαλύνθηκε από τότε. Αντιθέτως, πληθαίνουν οι λόγοι που κάνουν τους Ρώσους έξαλλους με την υπουργό Εξωτερικών, η οποία εκμεταλλεύεται την προϊούσα αποδυνάμωση του Κώστα Καραμανλή για να ασκεί όλο και πιο επιθετική πολιτική εναντίον της Μόσχας, ταυτιζόμενη πλήρως με την αμερικανική γραμμή, την οποία προωθεί μεθοδικά και συνειδητά τόσο η ίδια προσωπικά όσο και οι υπουργοί της επιρροής της. Η Ντόρα εργάζεται μεθοδευμένα προς την κατεύθυνση της υπονόμευσης των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, και η πολιτική της στάση έχει ήδη προκαλέσει ζημιές που δύσκολα επανορθώνονται.

«Φωνή της Αμερικής» στο θέμα της Οσετίας

Γελούσε όλη η Ελλάδα όταν η Ντόρα, εκβιάζοντας δημοσίως τον Καραμανλή να μην τη μετακινήσει από το υπουργείο Εξωτερικών, πρόβαλλε ως πρόσχημα του έργου που δήθεν έχει να επιτελέσει την προεδρία του... Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, του ΟΑΣΕ. Τα γεγονότα όμως απέδειξαν ότι κακώς γελούσαμε, γιατί η Ντόρα είχε εντελώς άλλα πράγματα στο μυαλό της από αυτά που εμείς φανταζόμασταν.

Το ζήτημα για την υπουργό Εξωτερικών δεν ήταν τι μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα αυτή η προεδρία του ΟΑΣΕ, αλλά το πώς μπορεί να την αξιοποιήσει η ίδια προσωπικά για να ενισχύσει την εικόνα της στους Αμερικανούς ως φορέα της πολιτικής και των συμφερόντων τους. Υπό το πρίσμα αυτό, η προεδρία του ΟΑΣΕ τής έχει ήδη αποδειχθεί πολύ χρήσιμη. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, όπως αποκάλυψε στο «Έθνος» ο Νίκος Μελέτης, κατηγόρησε ευθέως την ελληνική προεδρία ότι μαζί με τους δυτικούς εταίρους της δεν επιθυμεί και δεν προωθεί «εποικοδομητική συνεργασία με τη Ρωσία» στο κρισιμότατο για τη Μόσχα θέμα της Νότιας Οσετίας.

Η χώρα μας χάνει σε αξιοπιστία

Το θέμα της Νότιας Οσετίας, την οποία το Κρεμλίνο έχει αναγνωρίσει μονομερώς ως ανεξάρτητη από τη Γεωργία μετά τον πόλεμο του περυσινού Αυγούστου, αφορά ολόκληρο τον Καύκασο και ως εκ τούτου την ασφάλεια, αλλά και την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, η οποία αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα στις ανήσυχες δημοκρατίες της στον Καύκασο.

Όταν, λοιπόν, σ’ ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα η ρωσική πλευρά απορρίπτει ως «μονομερείς» τις δήθεν «συμβιβαστικές» προτάσεις που παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη τον Ιανουάριο στον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι τις θεωρεί «καθαρά δυτικές» και όχι συμβιβαστικές, αυτό αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της χώρας μας ως έντιμου και αξιόπιστου μεσολαβητή. Το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο όταν η Αθήνα απέρριψε τη συμμετοχή της σε συνάντηση που είχε οργανώσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ με εκπρόσωπο της Νότιας Οσετίας, στην έδρα του οργανισμού, στη Βιέννη. Είναι που είναι εξαιρετικά ακανθώδες από μόνο του το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Νότιας Οσετίας, η οποία αποτελεί τη ρωσική απάντηση στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου που προώθησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έχουμε επιπλέον κι αυτόν τον τρόπο χειρισμού του εκ μέρους της Ντόρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς και δικαιολογημένα η δυσπιστία των Ρώσων απέναντι στις προθέσεις της Αθήνας.

Η Μόσχα, άλλωστε, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον για να φωτογραφηθεί με την αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, συμφώνησε να φτιαχτούν κοινές επιτροπές με τις ΗΠΑ για την καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών στον ΟΑΣΕ! Τι χειρότερο δηλαδή μπορούσε να κάνει η Ντόρα από τη συγκρότηση ελληνοαμερικανικών επιτροπών για να πείσει και τον πιο καλόπιστο ρώσο διπλωμάτη ότι κάθε πρόταση που θα φέρνει στον ΟΑΣΕ η ελληνική προεδρία θα είναι οπωσδήποτε η αμερικανική θέση για το ζήτημα αυτό;

Ο Κωστής Χατζηδάκης αλλάζει γραμμή στην ενέργεια

Και σαν να μην έφταναν αυτές οι αρνητικές για τις ελληνορωσικές σχέσεις εξελίξεις στον διπλωματικό τομέα, έχει αρχίσει να αλλάζει άρδην το κλίμα και στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας Αθήνας - Μόσχας, φυσικά προς το χειρότερο. Μετά τον ανασχηματισμό που επέφερε αποδυνάμωση του Καραμανλή ακόμη και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και ενίσχυση της Ντόρας, η τοποθέτηση του αφοσιωμένου σ’ αυτήν Κωστή Χατζηδάκη ως υπουργού Ανάπτυξης έχει σηματοδοτήσει ριζική στροφή στον προσανατολισμό της κυβέρνησης αναφορικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.

Υλοποιώντας τη γραμμή Ντόρας, ο Κ. Χατζηδάκης διακηρύσσει ανοιχτά ότι η Ελλάδα πρέπει να προμηθεύεται όχι ρωσικό αλλά αζέρικο φυσικό αέριο, το οποίο εκμεταλλεύονται αμερικανικές εταιρείες και, για να έρθει στη χώρα μας, διέρχεται με αγωγούς από το έδαφος της Τουρκίας.

Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα μας ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου από τη χώρα μας, ακόμη και σε ποσοστό 40% των αναγκών της. Οι θέσεις του αυτές προκάλεσαν, όπως είναι ευνόητο, τον ενθουσιασμό του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος όχι μόνο συναντήθηκε μαζί του, αλλά τον προσκάλεσε αμέσως να μεταβεί στις ΗΠΑ για τα περαιτέρω!

Ντόρα οι φίλοι σου οι Αμερικανοί, μπορεί να ελέγχουν  τα ΜΜΕ αλλά στις εσωκομματικές εκλογές εμείς ψηφίζουμε. Και εμείς γνωρίζουμε Ντόρα, γνωρίζουμε!

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Noblarum by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP