ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟ  02/11/2008

Αρχηγική φιέστα της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία επιχείρησε μέσα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής να ενισχύσει το ηγετικό της προφίλ, την ώρα που η κυβέρνηση και η ΝΔ δοκιμάζονται σκληρά και βρίσκονται στη χειρότερή τους στιγμή από το 2004.


Η κ. Μπακογιάννη, στην περιβόητη ενημέρωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και το πακέτο Νίμιτς, όχι μόνο επιβεβαίωσε την πολιτική της αυτονομία και τις αρχηγικές της βλέψεις, αλλά ταυτόχρονα έκανε απολύτως καθαρή τη «διγλωσσία» που υπάρχει πλέον για το Σκοπιανό μεταξύ του Μεγάλου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών.

Πέραν τούτου, και επί της ουσίας, η όλη ιστορία φαίνεται πως ήταν κοροϊδία και φιάσκο, καθώς επιχειρήθηκε από την υπουργό Εξωτερικών να γίνει «ενημέρωση» για ένα μείζον διπλωματικό θέμα και να συζητηθούν οι χειρισμοί και οι ελιγμοί της ελληνικής πλευράς παρουσία τηλεοπτικών καμερών και ραδιοφωνικών μικροφώνων, ακριβώς για να πετύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της.

Αντί η κ. Μπακογιάννη να κινηθεί όπως οι μεγάλοι ηγέτες, αείμνηστοι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αντρέας Παπανδρέου, που συζητούσαν και ενημέρωναν πολιτικούς φίλους και αντιπάλους για τα μείζονα εθνικά θέματα και την εθνική στρατηγική, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας, η νυν υπουργός Εξωτερικών προτίμησε μια ανούσια και χωρίς βάθος ενημέρωση, μόνο και μόνο για την αυτοπροβολή της και την ενίσχυση του προφίλ της.

Όμως από όλη αυτήν τη διαδικασία προέκυψε και ένα θέμα ουσίας: Ποια ακριβώς είναι η θέση της Ελλάδας για το περιβόητο «νέο πακέτο» Νίμιτς; Ισχύει η μη απόρριψή του από την Ντόρα Μπακογιάννη, όπως διατυπώθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ή ισχύουν τα όσα έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ότι δηλαδή πρέπει να απορριφθεί;

Το θέμα, πέρα από τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια ή τις προσπάθειες αυτοπροβολής του όποιου κυβερνητικού στελέχους, είναι αν τελικά με όλα αυτά κοροϊδεύουν τον λαό γύρω από ένα μείζον εθνικό θέμα.

Οφείλει λοιπόν ο πρωθυπουργός να βγει ο ίδιος και να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς είναι η θέση της Ελλάδας για το «πακέτο» Νίμιτς.

Δίπλα στην αμιγώς διπλωματική ουσία του Σκοπιανού παίζεται πλέον ένα απίστευτο παιχνίδι εντυπώσεων, με την Ντόρα Μπακογιάννη να διατηρεί πάντα μια σημαντική πολιτική αυτονομία, λόγω ταπεραμέντου και πολιτικών φιλοδοξιών, και τον Κώστα Καραμανλή σε «ρόλο σέντερ μπακ που καθαρίζει όλες τις μπαλιές», όπως ακριβώς έγινε στο Βουκουρέστι όπου αναγκάστηκε να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Όλο αυτό ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα «δύο παράλληλων γραμμών» για το Σκοπιανό, με την Ντόρα Μπακογιάννη να στέλνει λάθος και θολά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και πρωτίστως προς τις ΗΠΑ για τη στάση και τη θέση της Ελλάδας για το Σκοπιανό και τον Κώστα Καραμανλή να προσπαθεί σε κάποιες κρίσιμες καμπές «να μαζέψει τα λουριά».

Μια παρόμοια κατάσταση φαίνεται να διαμορφώνεται και πάλι τώρα, εν όψει και της συζήτησης στην ΕΕ για την ένταξη των Σκοπίων. Μόνο που αυτήν τη φορά και παρά (και πάλι) τις δύο παράλληλες γραμμές, η ελληνική πλευρά δεν θα χρειαστεί να βάλει βέτο τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μια και η Έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων «είναι κάθετα αρνητική» για τη σκοπιανή πλευρά.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε μετά και τη δημοσιοποίηση του αμερικανικού εγγράφου που έδειξε τη συμπαιγνία ΗΠΑ, Σκοπίων και Νίμιτς για το περίφημο «πακέτο» που πρότεινε ο μεσολαβητής, η κ. Μπακογιάννη απέφυγε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για τον κ. Νίμιτς. Παράλληλα θόλωσε τα νερά και δεν απέρριψε το απαράδεκτο «πακέτο» του μεσολαβητή, κάνοντας διαρκώς ντρίπλες γύρω από αυτό το καυτό θέμα, καθώς υπογράμμισε πως «στο πακέτο Νίμιτς υπάρχουν θέματα που δεχόμαστε, θέματα που απορρίπτουμε και θέματα που θέλουν αποσαφήνιση…».

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση γίνεται πάνω σε σχέδιο διπλής ονομασίας και ότι η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Νίμιτς έχει διολισθήσει από τις αποφάσεις του 1993 και το πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ) ζήτησαν από την κ. Μπακογιάννη να καταδικαστεί η άμεση και ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ των Σκοπίων στη διαπραγμάτευση, όμως δεν έλαβαν καμία απάντηση, αφού η υπουργός Εξωτερικών κυριολεκτικά εκώφευσε στις επισημάνσεις και στο αίτημά τους.

Πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης : “σε δέκα χρόνια κανείς δε θα θυμάται το όνομα Μακεδονία”.

Σήμερα πάνω από 180 χώρες αναγνωρίζουν πλέον τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»,  αναγνωρίστηκε μασονική στοά στα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, εμείς χρησιμοποιούμε την ονομασία FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Ο μέγας πολιτικός, ο επίτημος, ασφαλώς και όταν έκανε αυτή τη δήλωση δεν αναφερόταν στους ξένους. Ήξερε τι ήθελαν οι φίλοι του στις ΗΠΑ και σε αυτούς η οικογένεια δεν χαλάει χατήρι.

Την δήλωση την έκανε για εμάς τους Έλληνες. Νόμιζε ότι με τη προπαγάνδα των ΗΠΑ και με διάφορα άλλα προβλήματα που θα "φόρτωναν" την Ελλάδα, θα ξεχνούσαμε την εθνική μας ταυτότητα, την Ιστορία μας, την ίδια μας τη χώρα.

Λάθος εκτίμηση επίτημε, ούτε εσύ, ούτε η κόρη σου, ούτε κανένας θα καταφέρει να αλλάξει την Εθνική μας ταυτότητα.       


Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Noblarum by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP