Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009
Η Ντόρα υπονομεύει μεθοδικά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας (2)
Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να παραβλέψουμε ακόμη και το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι η χώρα που διαρκώς κάνει κινήσεις ντε φάκτο αναγνώρισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο και ότι οποιαδήποτε στιγμή η Άγκυρα την καλέσει να αναγνωρίσει και επίσημα, ντε γιούρε, το τουρκικό κατοχικό καθεστώς, η κυβέρνηση του Μπακού θα υπακούσει αμέσως. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν πολύ σοβαρότεροι πολιτικοί λόγοι που επιβάλλουν η επιθυμητή διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας να γίνει από οπουδήποτε αλλού, ώστε το φυσικό αέριο που θα φτάνει στην Ελλάδα να μην πρέπει υποχρεωτικά να περάσει μέσα από τουρκικό έδαφος.
Το γιατί είναι αυτονόητο: Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός όμηρος της Τουρκίας! Όποια στιγμή αποφασίσει η Άγκυρα, κλείνει τη στρόφιγγα και παραλύει ένα τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να το κάνει με οποιαδήποτε πρόσχημα, επικαλούμενη ανύπαρκτες τεχνικές βλάβες ή μειωμένες προμήθειες αερίου. Είναι βέβαιο δε ότι σε περιπτώσεις που όντως υπάρχει μειωμένη προμήθεια για οποιονδήποτε λόγο, δεν πρόκειται να μας υποστηρίξουν ούτε καν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι φυσικά θα προτιμούν να προμηθεύονται οι ίδιοι από την Τουρκία τις περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου, παρά να πιέσουν την Άγκυρα να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 95% ή και το 99% του χρόνου η Τουρκία θα παρέχει ομαλά το συμφωνημένο αέριο προς τη χώρα μας. Την κρίσιμη ώρα όμως θα μας την κάνει τη ζημιά, όταν θέλει να μας εκβιάσει για κάτι στα ελληνοτουρκικά ή στο Κυπριακό.
Βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα
Ούτε φυσικά μπορεί να περιμένει κανείς πως εκείνη την κρίσιμη ώρα θα τρέξουν να μας γλιτώσουν από τον ενεργειακό εκβιασμό της Τουρκίας οι... αμερικανοί επιχειρηματίες στο Αζερμπαϊτζάν ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν αποκλείεται καθόλου μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και να υποδείξει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα να εκβιάσει ενεργειακά την Ελλάδα για να πετύχουν οι ΗΠΑ κάτι άλλο στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανών σχέσεων.
Εν ολίγοις, συνιστά πολιτική αυτοκτονία η επιλογή να εξαρτήσουμε ενεργειακά την Ελλάδα από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Αντιθέτως, η Μόσχα, όχι μόνο δεν έχει κανένα πολιτικό όφελος να εκβιάσει ενεργειακά την Ελλάδα, αλλά έχει κάθε λόγο να κάνει το ακριβώς αντίθετο: να διατηρεί, να καλλιεργεί και να ενισχύει, μέσω και του ενεργειακού εφοδιασμού, τις σχέσεις της με μια χώρα που παραδοσιακά εντάσσεται στη Δυτική Ευρώπη και παράλληλα αισθάνεται πολύ φιλική προς τη Ρωσία, όπως είναι η Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς και η πολιτική που ακολουθούν η Ντόρα και οι πολιτικοί της φίλοι εναντίον της Ρωσίας, και η οποία φυσικά υπονομεύει τις ελληνορωσικές σχέσεις, προκαλεί μεγάλη ζημιά και βλάπτει πάνω απ’ όλα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου