ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Φωτογραφία με Χίλαρι η Ντόρα, χαστούκι από ΗΠΑ η χώρα!  01/03/2009

Λύσσαξε, κυριολεκτικά, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να πάει οπωσδήποτε άρον άρον στις ΗΠΑ, για να συναντηθεί από τους πρώτους με την αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον.

Δεν την ένοιαζε φυσικά καθόλου να προωθήσει διάφορα ελληνικά θέματα, γιατί ούτως ή άλλως είναι πολύ νωρίς ακόμη και για να ελπίσει ότι θα μπορούσε να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα σε οποιοδήποτε θέμα. Είναι αυτονόητο ότι η Χίλαρι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί ούτε καν για κορυφαία θέματα της διεθνούς πολιτικής, πόσω μάλλον για τα περιθωριακά για τις ΗΠΑ ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Τι να πει, επομένως;

Ακόμη χειρότερα, δεν έχουν καν αποχωρήσει ακόμη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι διάφοροι υφυπουργοί της κυβέρνησης Μπους! Για όνομα του Θεού, έχει κανένα νόημα να πάει στην Ουάσινγκτον η Ντόρα και να συζητήσει π.χ. για το όνομα των Σκοπίων με τον Ντάνιελ Φριντ, τον υφυπουργό Εξωτερικών του Μπους, που θα συνεχίσει να είναι στη θέση αυτή μέχρι τον Απρίλιο και ο οποίος ήταν ο πολιτικός αρχιτέκτονας της γραμμής των ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ και αυτός που εκβίαζε πέρυσι μέχρι τέλους την Ελλάδα να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς να λυθεί το θέμα της ονομασίας; Τι να πει με αυτόν τον άνθρωπο, που μετά το βέτο του Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μισεί δέκα φορές περισσότερο τη χώρα μας, η οποία του κατέστρεψε την πολιτική του καριέρα, καθώς αυτός διαβεβαίωνε μέχρι την τελευταία στιγμή τους ανωτέρους του και τον Μπους ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο θέμα των Σκοπίων, κρίνοντας από τη στάση της Ντόρας στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε μαζί της;

Όλα για τις δημόσιες σχέσεις

Και όμως, προκειμένου να έχει τη φωτογραφία της με τη Χίλαρι Κλίντον, η Ντόρα Μπακογιάννη πήγε και συζήτησε ακριβώς με τον Ντάνιελ Φριντ! Και όχι μόνο. Στις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον το «παρών» έδωσε και ο άλλος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας, Μάθιου Μπράιζα, αυτός που είπε πέρυσι στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι «δεν είναι καιρός τώρα για μπίζνες με τη Ρωσία»! Η Ντόρα συνάντησε επίσης τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς - όλο το παλιό επιτελείο του Μπους δηλαδή, από το οποίο υπέφερε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Φυσικά, όπως θα περίμενε κανείς, υπ' αυτούς τους όρους η υπουργός Εξωτερικών δεν πέτυχε απολύτως τίποτα για τη χώρα μας ούτε καν μια υπόσχεση ότι θα καταργήσουν οι Αμερικανοί τη βίζα για τους Έλληνες, όπως έχουν ήδη κάνει π.χ. για τους… Σλοβένους! Φυσιολογική έκβαση, αφού τίποτα δεν είχε προετοιμαστεί για να υπάρξει κάποιο, εθνικά χρήσιμο, αποτέλεσμα.

Η Ντόρα επειγόταν όμως να συναντήσει τη Χίλαρι για καθαρά προσωπικούς λόγους. Πρώτον, για να δείξει ότι παρά τη στενή σχέση του μητσοτακαίικου με την οικογένεια Μπους, η Ντόρα δεν θα είναι χωρίς προσβάσεις στην αμερικανική κυβέρνηση τώρα που η εξουσία πέρασε στους Δημοκρατικούς - δεν θα την έχουν δηλαδή απομονωμένη και «στην απέξω» οι Αμερικανοί.

Δεύτερον και σημαντικότερο, η Ντόρα ήθελε οπωσδήποτε να προλάβει τον… Γιώργο Παπανδρέου! Φοβόταν ότι με τις διασυνδέσεις της Μάργκαρετ Παπανδρέου στις ΗΠΑ, και ειδικά στους Δημοκρατικούς, δεν αποκλειόταν καθόλου κάποια θεαματική συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Μπαράκ Ομπάμα ή τη Χίλαρι Κλίντον πριν κατορθώσει να τους δει αυτή. Γεγονός που θα συνιστούσε σοβαρή προσωπική ήττα για την Ντόρα σε αυτό το «κούφιο» παιχνίδι δημοσίων σχέσεων που έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική.

Διασυρμός της χώρας

Μικρή θα ήταν η ζημιά για τη χώρα, αν τα πράγματα είχαν μείνει απλώς εκεί. Ένα ακόμη ταξίδι υπουργού στην Ουάσινγκτον χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μόνον και μόνο για λόγους προσωπικών δημοσίων σχέσεων, είναι ο απόλυτος κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι, σχεδόν, ανύπαρκτη εξαίρεση! Δεν θα μας έβλαπτε το ταξίδι της Ντόρας.

Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ακριβώς την ημέρα της συνάντησης Ντόρας - Χίλαρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία περιέχει αρνητικότατες θέσεις τόσο για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα όσο και για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η Ντόρα γνώριζε εκ των προτέρων ότι η έκθεση αυτή θα δινόταν στη δημοσιότητα την Τετάρτη και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν επίγνωση της αρνητικής, για τη χώρα μας, κατεύθυνσης του περιεχομένου της. Έκαναν μάλιστα παρασκηνιακές προσπάθειες μήπως και πείσουν τους Αμερικανούς να μεταθέσουν κατά μία-δύο ημέρες τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, αλλά φυσικά χωρίς αποτέλεσμα.

Και μόνον το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης είναι ισχυρότατο επιχείρημα αναβολής της επίσκεψης της Ντόρας, η οποία παρ' όλα αυτά αποφάσισε χωρίς δισταγμό να την πραγματοποιήσει.

Έτσι, οι Αμερικανοί τής... κόλλησαν στα μούτρα, όπως είναι η λαϊκή έκφραση, μια έκθεση που πραγματικά διασύρει τη χώρα μας και την κυβέρνηση και, το κυριότερο, παρέχει πολιτική υποστήριξη, με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο, στην Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για μειονοτικές διεκδικήσεις. Περιττό, φυσικά, να τονιστεί ότι η Ντόρα δεν είπε ούτε λέξη στους αμερικανούς αξιωματούχους που συνάντησε για το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής.

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Noblarum by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP